Decizia Curţii de Casaţie de la Roma, care a confirmat joi pedeapsa cu închisoarea pentru fostul prim-ministru italian Silvio Berlusconi pentru fraudă fiscală, şi reacţiile politice declanşate de acest verdict, care reprezintă prima condamnare definitivă a liderului dreptei italiene, se află vineri în atenţia tuturor publicaţiilor din Peninsulă.
Cotidianul Corriere della Sera din Milano scrie că, după această condamnare, Parlamentul va trebui să înceapă să se întrebe “care va putea fi viitorul guvernului italian” de mare coaliţie între stânga şi dreapta, condus de Enrico Letta /moderat de centru-stânga/.
Publicaţia La Stampa din Torino subliniază reacţia preşedintelui Italiei, Giorgio Napolitano /care se află în vacanţă în regiunea Trentino Alto Adige din nordul ţării/, care, într-un comunicat difuzat joi seară, a afirmat că singura posibilitate este aceea de a “demonstra respect pentru magistratura italiană”. De asemenea, comentând comunicatul şefului statului, cu care s-a declarat “pe deplin de acord”, premierul Enrico Letta i-a invitat pe toţi parlamentarii să ţină cont de “interesul Italiei”.
Publicaţia de stânga Il Fatto Quotidiano de la Roma relevă faptul că, într-un mesaj dur, postat pe blogul său, cel mai citit din Italia, Beppe Grillo, liderul Mişcării 5 Stele (M5S), a scris: “Berlusconi a murit, trăiască Berlusconi! Condamnarea sa este ca prăbuşirea Zidului de la Berlin în 1989, care a divizat Germania în două, timp de 28 de ani. Evazionistul fiscal, prietenul mafioţilor, cel care a corupt şi a paralizat politica italiană timp de 21 de ani a fost condamnat şi, odată cu el, s-a prăbuşit zidul Italiei, iar în ţară poate renaşte democraţia”.
Cotidianul Il Messaggero de la Roma subliniază declaraţia secretarului Partidului Democrat (PD, de centru-stânga), Guglielmo Epifani, care, după verdictul Curţii Supreme de Justiţie, a afirmat că