Producătorii spun că merită să-şi petreacă vara la tarabă, decât să vândă pepenii pe mai nimic intermediarilor.
De vreo câţiva ani încoace, de la sfârşitul lunii iunie, Săndel Pătraşcu din Drăguşeni, judeţul Galaţi, îşi lasă baltă gospodăria şi se mută la Roman. Impropriu spus că se mută la Roman, pentru că nu prea are timp de oraş. Și el, şi soţia sa îşi fac veacul în piaţă, unde vând la tarabă ceea ce băieţii lor culeg de pe hectarele de grădină de acasă: roşii, vinete, ardei şi, mai ales, tone de pepeni. Preferă să stea la tarabă toată vara decât să-i vândă pe mai nimic intermediarilor. “Am umblat prin toată ţara cu pepenii, am fost şi prin Maramureş, dar, de vreo câţiva ani, ne-am fixat pe piaţa de la Roman. Este o piaţă bună pentru noi, avem vânzare bună. În anii trecuţi am câştigat bine, sperăm să fie la fel şi anul ăsta”, spune Săndel Pătraşcu.
El şi soţia dorm în maşină toată vara, iar aprovizionarea o fac băieţii, care vin cu remorca de marfă când se epuizează stocul. Pe taraba lui are o etichetă pe care scrie clar că vinde pepeni de Galaţi, şi nu de Dăbuleni. Oricum, spune el, nu există diferenţă între marfă. E doar “brandul”. “Marfa e aceeaşi. Folosim aceleaşi soiuri de seminţe, aduse din Turcia, pentru că soiul de pepene cu coaja verde închis nu e la fel de productiv, nu rezistă la fel de bine la boli şi e mai perisabil. Îi cultivăm la fel, avantajul lor, al celor de la Dăbuleni, este că, datorită poziţiei geografice, pot ieşi pe piaţă mai devreme ca noi cu 2 – 3 săptămâni”, spune Săndel Pătraşcu.
Toţi cei care vând în interiorul “potcoavei” de la Hala Centrală sunt din zona Galaţiului şi s-au stabilit în piaţa din Roman după ce au testat mai multe pieţe din zonă. Tarabele se închiriază încă înainte de sezonul pepenilor şi costă 140 de lei pe lună. Pepenii se vând cu un leu kilogramul.
Producătorii spun că merită să-şi petreacă va