Studiile arată că în primele 10 minute de când cunoaştem o persoană nouă, mai ales când este de sex opus, minţim de cel puţin două, trei ori. În mediul online, incidenţa minciunilor creşte exponenţial
Prima minciună o spunem la vârsta de 2, 3 ani şi ajungem ca, la vârsta adultă, să minţim, în medie, de patru ori pe zi. Femeile mint însă doar de trei ori, în timp ce bărbaţii spun cam şase minciuni pe zi.
Acest lucru înseamnă că, pe an, numărul minciunilor ajunge la peste 1.400. În proporţie covârşitoare (80%), femeile spun că mint pentru a nu răni sentimentele cuiva. Alte motive sunt, indiferent de sex, dorinţa de a părea mai buni (33%) sau de a ieşi dintr-o încurcătură (40%).
În relaţii, experţii spun că puţin mister nu strică, însă reversul medaliei este dureros: 54% din femei şi 57% din bărbaţi recunosc că şi-au înşelat partenerul la un moment dat. În căutarea dragostei, mulţi simt că nu au suficient de oferit aşa că aleg să cosmetizeze adevărul încă de la primul contact cu posibilul partener.
Studiile au arătat că motivele şi felurile în care oamenii mint sunt pe cât de diferite, pe atât de surprinzătoare. Astfel, pentru mulţi, mai degrabă orientarea politică este dificil de recunoscut decât faptul că au câteva kilogame în plus, în timp ce alţii nu vor să-şi declare veniturile, vederile religioase sau înălţimea.
Aşteptări nerealiste, portret fantezist
Potrivit unui studiu al profesorului Cătălina L. Toma, de la Universitatea din Wisconsin-Madison (SUA), oamenii au tendinţa de a spune mici minciuni deoarece se tem de faptul că adevărul va fi descoperit în eventualitatea unei întâlniri offline. Astfel, 81% din utilizatorii site-urilor de matrimoniale mint în privinţa înălţimii, a greutăţii sau a vârstei. Femeile tind să-şi cosmetizeze greutatea, iar bărbaţii înălţimea, dar ambele sexe preferă să-şi posteze fotografii cu cel puţi