A cincea ediţie a Festivalului de Film şi Media Ares, din Siracuza, s-a desfăşurat în perioada 24-30 iulie 2013. Ares (acronim pentru Artă şi Responsabilitate Socială), organizat de Asociaţia Culturală Ergoform, este, după cum scrie în manifestul său, „primul şi unicul eveniment sicilian de anvergură internaţională care îmbină promovarea cinematografică şi inovaţia multimedia cu responsabilitatea socială“. Un festival destins, dar substanţial, într-un oraş a cărui viaţă culturală, în cea mai mare parte a anului, străluceşte prin absenţă.
Chiar dacă noua ediţie nu a mai primit sprijin financiar din partea autorităţilor, Antonio Casciaro, fondatorul şi directorul artistic al evenimentului, s-a zbătut pentru a putea organiza Festivalul şi a reuşit să aducă, la Galeria Civică de Artă Contemporană „Montevergini“ (un spaţiu atractiv şi ofertant, dar de obicei nefolosit), nu doar filme remarcabile, ci şi concerte de muzică experimentală, bazate pe improvizaţie şi instalaţii interactive. Programul a fost completat cu expoziţii de fotografie (găzduite de magazine şi baruri locale, care au devenit astfel sponsori ai evenimentului) şi mese rotunde cu invitaţi cunoscuţi din regiune, dar şi cu o semnificativă participare studenţească.
Competiţia internaţională a festivalului a inclus anul acesta 19 filme (cele mai multe reprezentînd Germania, Italia şi Spania), scurtmetraje şi mediumetraje, de ficţiune (inovatoare narativ sau stilistic) şi documentare, de animaţie şi experimentale. Selecţia, semnată de acelaşi Antonio Casciaro, m-a surprins plăcut nu doar prin diversitatea temelor şi a manierelor de abordare, ci şi prin nivelul ridicat, tehnic şi artistic, al majorităţii producţiilor vizionate. Premiul pentru Cel mai bun film i-a revenit scurtmetrajului Foame/Eat, în regia germanului Moritz Krämer, un film care anul acesta a fost selecţionat şi în com