A V-a ediţie a Festivalului de Film Istoric de la Râşnov se desfăşoară în perioada 2-11 august la cinematograful oraşului şi în grădina Cetăţii Râşnov.
Fiecare ediţie a festivalului are un concept clar şi abordează tematici istorice naţionale şi internaţionale corelate cu temele generale ale anului în curs. Programul cuprinde filme de ficţiune româneşti şi internaţionale, filme documentare, şcoala de vară pentru studenţi şi masteranzi, dezbateri, concerte, expoziţii, potrivit Agerpres. “Avem teme foarte interesante şi la ediţia din acest an, respectiv abordăm o perioadă care cumva a influenţat perioada anilor în care trăim, perioada anilor ’60-’70, când atât pe plan politic, cultural, dar şi al televiziunii aveam modificări foarte importante, aveam puncte de plecare şi, atunci, această temă şi sub raport artistic şi cinematografic a devenit foarte tentantă pentru noi. Avem aniversări legate de anii ’60, de exemplu anul 1968 în istoria lumii, şi temele principale au în vedere tocmai această perioadă 1968, în istorie, anii ’60 în muzică. Ca şi personalitate istorică în acest an îl avem pe ex-preşedintele SUA John F. Kennedy. De asemenea, o temă de suflet pentru Râşnov este Amza Pellea. În fiecare an abordăm istoria românească, şi anul acesta avem câteva momente de excepţie legate de Amza Pellea, faptul că cinematograful oraşului va purta numele marelui actor, dar şi faptul că Amza Pellea şi Sergiu Nicolaescu vor fi reperele pentru singurul muzeu al Filmului Istoric din România care se va deschide în acest an în Cetatea Râşnov”, a declarat joi într-o conferinţă de presă, directorul festivalului, Nicolae Pepene.
Pe lângă filme, concerte, momente artistice care vor avea loc la cinematograful din localitate şi în Grădina Cetăţii Răşnov, în paralel cu festivalul se va desfăşura Şcoala de vară ediţia a II-a, cu lectori din ţară şi din străinătate cu teme legat