> Recoltarea unui hectar costă 500 de lei, adică contravaloarea a 400-500 kg de grâu, iar dacă se mai adaugă şi cheltuielile cu pregătitul terenului, sămânţa, înfiinţarea culturii şi lucrările de întreţinere, micul producător individual rămâne cu mai nimic! > A fost treierată un sfert din suprafaţa de grâu şi secară, specialiştii apreciind că media se va ridica la 2900 kg/ha, producţia fiind „dijmuită” acolo unde nu s-au putut respecta „verigile tehnologice”
În judeţul Suceava, campania de recoltare a grâului şi secarei este în plină desfăşurare, anunţă directorul executiv al Direcţiei Judeţene pentru Agricultură, Vasile Schipor, precizând că, din cele 14.173 de hectare, sunt treierate peste 3500 de hectare, adică în jur de 25% din totalul cultivat.
Media producţiei este de 2700 kg/ha, aceasta fiind considerată una bună, având în vedere că în arie au intrat, majoritar, doar micii producători. Schipor apreciază că producţia medie la hectar se va ridica la 2850-2900 kg. Conform statisticilor, aceasta este inferioară celei de anul trecut, de 3000 kg/ha. Specialistul DAJ recunoaşte că există şi zone în care recolta la grâul este slabă, atât din punct de vedere cantitativ, cât şi calitativ, mai ales acolo unde nu s-au respectat „verigile tehnologice”.
„Societăţile mari nu au încheiat recoltatul, producţiile mari obţinându-se de la acestea. Micii producători au recoltat până în 2500 kg/ha, iar la unii, care nu au fertilizat şi erbicidat, sigur că producţia a fost dijmuită. Însă, la fermierii care au pregătit terenul din toamnă, au administrat amendamente şi stimulente foliare corespunzătoare, precum şi tratamentele pentru boli şi dăunători, producţia este mare” explică Vasile Schipor, adăugând că totalul recoltat este tras în jos şi din cauza distrugerilor provocate de vijelii şi grindină, pe o suprafaţă de peste 3000 ha.
Cultivarea grâu