Mulţi actori, care au ajuns la statutul de vedetă şi primesc salarii uriaşe pentru că filmele lor aduc publicul în sălile de cinema, vor mai mult, sau altceva, şi încep să facă regie de film.
În perioda filmului mut, marii creatori, ca Buster Keaton şi Charlie Chaplin, scriau povestea, regizau filmul şi jucau rolul principal, aveau o operă completă. Unul dintre urmaşii lor de azi e Woody Allen. Mulţi actori simt nevoia să treacă de partea cealaltă a camerei de filmat şi îşi asumă regia unui film, unii cu mare succes.
Faţă de filmul mut, când totul era mai rudimentar, acum regia unui film presupune, în afară de viziune artistică, şi un management al actorilor, echipelor tehnice, locaţiilor şi prelucrarea sofisticată a materialului filmat. Mulţi actori rămân la profesia lor, pe care o fac foarte bine. Alţii îşi probează creativitatea. Sunt încurajaţi în acest demers de exemplele unor actori care au luat Oscar pentru regie.
Clint Eastwood
Un astfel de model e Clint Eastwood. Remarcat pentru stilul de băiat dur, cu voce groasă şi atitudine flegmatică, Clint Eastwood a fost actorul potrivit pentru rolurile de cowboy din “westernul spaghetti” al anilor ’68, ca o încercare de revigorare a genului. “Pentru un pumn de dolari”, “Bunul, frumosul şi urâtul” i-au pus în valoare imaginea de macho, exploatată şi în seria de fime “Dirty Harry”.
Inteligent şi creativ, Eastwood a început să regizeze filme încă din 1971, cu “Play Misty for me”. De atunci încoace a regizat 36 de filme şi a început să ia Oscar cu “Unforgiven- Necruţătorul” din 1992, care a fost premiat pentru Cel mai bun film şi Cea mai bună regie.
A fost nominalizat şi pentru “Mistyc River” din 2003 şi a primit iarăşi Oscar pentru Cel mai bun film şi Cea mai bună regie în 2005, cu “Million Dollar Baby – O fată de milioane”, unde avea şi ca actor o nominalizare pentru Ce