Reprezentanţii Federaţiei Solidaritatea Sanitară susţin că proiectul legii salarizării postat în dezbatere publică pe site-ul Ministerului Sănătăţii este un „eşec strategic al instituţiei”, dat fiind faptul că vizează doar creşterea veniturilor medicilor prin activitatea desfăşurată în regim privat după terminarea orelor de program.
„Forma proiectului de lege supusă dezbaterii publice nu ţine cont de poziţia părţilor din cadrul grupului de lucru, încălcând în mod flagrant interesele salariaţilor. Faptul că mare parte din punctele noastre de vedere şi argumentele pe care le-am adus în cadrul activităţii de elaborare a acestui proiect de lege nu se regăsesc în forma supusă dezbaterii publice indică renunţarea la dialogul social din partea Ministerului Sănătăţii”, susţine Viorel Rotilă, preşedintele Federaţiei Solidaritatea Sanitară.
Potrivit acestuia, „acţiunile de protest tind să constituie ultima soluţie, în speranţa că ele vor reuşi să convingă acolo unde studiile şi argumentele prezentate au eşuat”.
Proiectul de lege, incoerent în ceea ce priveşte creşterea salariilor medicilor
Mai exact, în opinia sindicaliştilor, principalele deficienţe ale acestui proiect sunt reprezentate de faptul că salarizarea suplimentară în funcţie de evaluarea performanţelor a fost eliminată şi proiectul nu se aplică tuturor categoriilor de personal.
Totodată, reprezentanţii federaţiei spun că proiectul de lege „este incoerent în ceea ce priveşte finanţarea creşterii salariilor în funcţie de performanţă: deşi aminteşte de evaluarea medicilor şi salarizarea în funcţie de performanţă, singurele venituri suplimentare certe sunt cele obţinute din activitatea privată (care oricum ar putea fi obţinute în cadrul unui cabinet privat). Proiectul de lege păcătuieşte şi prin neadaptarea lui la cadrul legal existent în ceea ce priveşte legislaţia mu