Galerie Foto
TIMIŞOARA. După ce casa lui Wilhelm Mühle, florarul Curţii Imperiale, cel care a creat 300 de soiuri de trandafiri în Parcul Rozelor nu a putut fi salvată de la distrugere de autorităţi, de Ziua Timişoarei acesta primeşte bust în parcul creat chiar de el. Dar cea mai mare surpriză este identificare mormântului unde acesta a fost îngropat, până acum autorităţile nu ştiau nici măcar unde să îi ducă un buchet de flori sau o lumânare. Primarul a declarat, la dezvelirea bustului lui Muhle, că a fost găsit mormântul lui în Cimitirul Elisabetin şi s-a deplasat acolo pentru a-i duce flori.
Mühle era furnizorul de trandafiri al casei regale din Imperiu şi întemeietorul horticulturii bănăţene, iar bustul lui a fost amplasat în partea stângă în fata boltei de la intrarea în Parcul Rozelor, iar primarul oraşului spune că şi în partea dreaptă vă fi pusă o operă de sculptură în viitor, dar deocamdată nu a stabilit cui îi va aparţine.
Casa în care acesta a locuit, de pe Bulevardul Mihai Viteazul, a ajuns în paragină din cauza proprietarilor care nu au putu fi opriţi să nu o distrugă. Wilhelm Mühle s-a născut în 1844, în Boemia, la Kulm. A dobândit cunoştinţe legate de creşterea florilor în Cehia şi apoi Germania, dar în anul 1866 s-a stabilit la Timişoara. Aici a devenit grădinarul-şef al lui Wenceslas Franz Niemetz, cel mai mare cultivator de flori din oraş din acea vreme; Niemetz avea o mare florărie în cartierul Elisabetin şi exporta flori şi pomi fructiferi în întreg Imperiu Austro-Ungar. Mai departe, Mühle s-a căsătorit cu fiica lui Niemetz şi a preluat cu succes afacerea, în 1876. La puţin timp, Wilhelm Mühle va construi o vilă elegantă, dar care nu ieşea din tiparele arhitecturii epocii. Vila este cunoscută astăzi drept Casa Mühle. Wilhelm Mühle şi fiul său, Arpad Mühle, au primit recunoaşterea întregii Europe datorită soiurilor aristocratice de r