Inflaţia anuală ar putea fi de 3,9%, în luna august, datorită anului agricol bun şi reducerii preţului la energia electrică, a declarat, vineri, pentru AGERPRES, Ionuţ Dumitru, economist şef al Raiffeisen Bank România.
'Datorită anului agricol foarte bun şi reducerii preţului la energia electrică, inflaţia lunară în luna august ar putea fi una negativă (deflaţie), prognoza noastră fiind minus 0,3%, ceea ce ar conduce inflaţia anuală la un nivel de 3,9%. În plus, din luna septembrie se va resimţi impactul scăderii TVA la pâine, impactul acesteia asupra inflaţiei fiind estimat de noi la circa minus 0,4% (cu o transmisie de 50% a scăderii de TVA în preţuri), ceea ce ar conduce la o inflaţie anuală în luna septembrie de circa 2,6%', a spus Dumitru.
Pentru sfârşitul anului se aşteaptă la o inflaţie anuală de circa 2,7%, urmând să scadă în primul trimestru al anului 2014 sub nivelul de 2%.
'În plus, performanţa economică este una slabă (mascată însă de un an agricol foarte bun), cererea internă având o evoluţie foarte modestă (consumul şi investiţiile au o evoluţie slabă, acestea din urmă fiind influenţate negativ în primul rând de o reducere foarte abruptă a investiţiilor publice). În acest context, ne aşteptăm ca BNR să reducă dobânda de politică monetară până la 3,75% - 4% în ianuarie 2014', a precizat Dumitru.
Preţurile de consum au rămas relativ stabile în iunie, rata lunară a inflaţiei fiind de 0,01, în timp ce rata anuală a urcat uşor, de la 5,32% în mai la 5,37%, fiind în linie cu prognoza Băncii Naţionale a României (BNR) pentru primul semestru, de 5,3%.
Conform unui comunicat al Institutului Naţional de Statistică (INS), preţurile mărfurilor alimentare au scăzut, în luna iunie 2013, cu 0,72%, comparativ cu mai, în timp ce mărfurile nealimentare s-au scumpit cu 0,26%, iar tarifele la servicii s-au majorat cu 0,88%. Rata me