Mi-am amintit de această întrebare anume azi pentru că majoritatea bisericilor ortodoxe din R.M., inclusiv cele din Mitropolia Basarabiei, pe 2 august sărbătoresc ”pomenirea suirii la cer a Sfântului, Măritului Prooroc Ilie Tesviteanul”.
Tot azi, unii vor închina multe pahare cu votcă, strigînd: ”Za VDV!”, în felul acesta pomenind ziua fondării, în URSS, a trupelor aeropurtate (2 august 1930). Tot azi, alții vor aduce osanale tătucului lor Stalin, care la exact 10 ani de la data precedentă, pe 2 august 1940, a semnat decretul de înființare a Republicii Sovietice Socialiste Moldovenești. Cred că e de prisos să ne întrebăm și să încercăm să găsim răspunsuri de ce se mai țin aceste „sărbători”, martori fiind deja de peste 20 de ani cum la astfel de „praznice” nu numai că ni se explică „importanța” lor, ci se și găsesc „vinovații” tuturor nenorocirilor populației R.M.
Întrebarea ”Tu ești oare cel ce aduci nenorociri?” i-a fost pusă Sfîntului și marelui Profet Ilie. Au trecut de atunci peste 2800 ani. Ilie a trăit în perioada cînd poporul din care făcea parte era divizat în două țări, una se numea regatul de Nord, iar alta regatul de Sud. Deși erau același popor, cei din regatul de Nord se numeau israeliți, iar cei din regatul de Sud se numeau iudei. Ahab, împăratul regatului de Nord, a fost cel care l-a întrebat pe profetul Ilie dacă este el vinovatul tuturor nenorocirilor. Când aflăm din Sfintele Scripturi cum Ahab - care era un conducător depravat și corupt, care a impus populației țării să se închine la dumnezei străini și care a persecutat pe profeții incoruptibili - a avut tupeul să îl întrebe pe Sfîntul Ilie dacă este el vinovatul tuturor nenorocirilor, nu ne miră comportamentul multor lideri de azi. Vreau însă să ne uităm la răspunsul pe care l-a dat profetul Ilie și să luăm exemplu de la curajul pe care l-a avut Sfîntul. El i-a răspuns coruptului Ahab: