Aproape 70% dintre români nu au trecut niciodată pe la psiholog, arată cel mai recent studiu derulat de Colegiul Psihologilor din România. Asta în condiţiile în care România este una dintre ţările care înregistrează cele mai mari cifre ale ratei şomajului, infracţionalităţii şi consumului de droguri ca efecte directe ale crizei economice şi sociale din ultimii ani.
„Am încercat să arătam faptul că românii au probleme psihologice însă apelează în continuare la vrăjitoare, vraci, bioenergeticieni, specialişti în magie şi la alte forme neadecvate pentru soluţionarea problemelor de ordin psihologic”, a declarat profesorul Mihai Aniţei, preşedintele Colegiului Psihologilor din România.
Dintre cei care aleg totuşi psihologul, cei mai mulţi solicită sprijin întrucât fie sunt stresaţi, fie sunt hărţuiţi la locul de muncă.
„Numărul cazurilor de hărţuire la locul de muncă a crescut în ultimii ani. Dacă până acum, o treime dintre oamenii care ajungeu într-un cabinet, reclamau că nu mai suportă stresul şi hărţuirea de la serviciu, acum vorbim de peste jumătate dintre pacienţi”, a explicat Aniţei.
El a mai spus că o persoană care este hărţuită la locul de muncă nu ştie cui să se adreseze, pentru că în România nu există o legislaţie privind acest aspect. De altfel, femeile sunt victimele hărţuirilor la locul de muncă, dar există şi bărbaţi care acuză stări depresive din acest motiv.
„Nu vorbesc de banala hărţuire sexuală sau banalele gesturi obscene, ci vorbesc mai ales de aceste acţiuni de hărţuire exercitate de persoane care deţin o funcţie de autoritate şi o pot exercita pe această cale, nevoia de a-şi exrecita puterea şi nevoia de a-i vedea pe ceilalţi că sunt obedienţi. Dacă vrei să vezi un om cu adevărat, pune-l într-o funcţie de conducere”, a continuat preşedintele CPR.
Alte probleme frecvente pentru care procentul mic de ro