Nouă ţări UE, între care Franţa şi Belgia, au solicitat crearea unui fişier european cu date personale ale pasagerilor companiilor aeriene, cu scopul de a lupta împotriva terorismului și a împiedica plecarea unor tineri europeni spre zone de conflict. Cererea lor este adresată Parlamentului European, unde dosarul este blocat în prezent.
Coordonatorul european al luptei împotriva terorismului estimează la peste 600 numărul jihadiştilor europeni. Mulți dintre ei au dublă naţionalitate, ceea ce le permite să meargă într-o ţară din Africa de Nord, de pildă, de unde pot pleca ulterior către Turcia, o ţară de tranzit pe drumul către Siria. Acelaşi itinerar este utilizat la întoarcere.
Fişierul solicitat ce cele nouă state din blocul comunitar este unul dintre instrumentele cele mai eficiente de asigurare a urmăririi acestor persoane, atât atunci când merg în Siria sau în alte zone de conflict, cât şi când revin în ţările lor, au anunţat într-un comunicat comun miniştrii de Interne francez şi belgian.
Franţa şi Belgia sunt două dintre cele mai vizate ţări UE de „jihadişti europeni” plecaţi să lupte în Siria şi care ar putea „reprezenta o ameninţare” odată întorşi acasă.
Comisia Europeană a prezentat, în februarie 2011, un proiect de creare a unui fişier de date cu dosarele pasagerilor, cu scopul de a „lupta împotriva infracţiunilor grave şi terorismului”, dar acesta a fost respins, în aprilie 2013, cu 31 de voturi la 25 în cadrul Comisiei pentru Libertăţi Civile a PE, afectându-i şansele de a fi adoptat în şedinţă plenară.
Uniunea Europeană a avut îndelungi controverse cu Statele Unite în ceea ce privește datele pasagerilor. Abia în aprilie anul trecut Parlamentul European a aprobat acordul prin care se autorizează transferul către autoritățile americane a datelor pasagerilor curselor aeriene transatlantice.
Nouă ţări UE, între care