Temperaturile mari sunt un factor care ne poate afecta puternic organismul. De aceea, este bine sa stim sa ne protejam pe cat posibil de efectele negative ale caldurii, pe timpul verii, atunci cand meteorologii anunta canicula.
Doi medici specialisti, un medic nutritionist si un medic cardiolog, au vorbit, pentru Ziare.com, despre masurile pe care fiecare dintre noi ar trebui sa le ia pentru a supravietui caldurii excesive.
Hidratarea este foarte importanta atunci cand este canicula
"Primul pericol in cazul caniculei este deshidratarea, pentru ca pierdem foarte multa apa prin transpiratie. In aceste conditii, o nutritie adecvata inseamna in primul rand o hidratare adecvata. Practic, in conditiile de canicula de astazi, indicatia de doi litri nu mai este suficienta. Se merge catre doi litri si jumatate spre trei litri de lichide pe zi. Nu numai apa. Pot fi consumate si compoturi, supe de legume, iaurturi usoare, toate acestea sunt surse de lichide", a declarat, pentru Ziare.com, Eduard Adamescu, medic nutritionist la Cabinetul de Diabet Zaharat si Obezitate "Calea Mosilor" din Bucuresti.
Cata "bere rece" avem voie sa bem pe canicula
In zilele toride de vara, multi romani, aleg sa bea o "bere rece", pentru a se racori. Sfatul medicului este de a nu se depasi cantitatea dintr-o sticla sau o halba de bere.
"Mai putin recomandate sunt lichidele care contin cofeina. Cafeaua in exces sau ceaiul negru in exces nu sunt indicate in perioadele de canicula. O bere rece este permisa, dar atentie, alcoolul deshidrateaza. Berea rece numai da senzatia ca ne trece setea, dar de fapt deshidrateaza. In niciun caz nu este recomandat sa consumam bauturi spirtoase. Vinul poate fi consumat dar, atentie, doar seara si cu foarte multa apa. Alcoolul in sine deshidrateaza", a mai declarat medicul nutritionist Eduard Adamescu