Un numar de 43.008 absolventi s-au inregistrat pentru indemnizatia de somaj, in perioada 1 iunie - 31 iulie, conform datelor publicate de Agentia Nationale pentru Ocuparea Fortei de Munca (ANOFM).
Dintre cei 43.008 absolventi, 3.970 au fost inregistrati in baza de date a ANOFM in iunie, iar 39.038 - luna trecuta.
Pentru luna iulie, statisticile ANOFM indica faptul ca 648 absolventi provin din invatamantul primar, gimnazial si profesional, 35.728 au studii liceale sau post-liceale, iar 2.662 absolventi au venit dinspre universitati.
Dupa ce s-au inscris la agentiile de ocupare a fortei de munca sau la alti furnizori de servicii specializate pentru stimularea ocuparii fortei de munca, acreditati, absolventii pot beneficia de serviciile de mediere a muncii pe locurile de munca vacante declarate de angajatori, precum si de serviciile de informare si consiliere profesionala. De asemenea, pot participa la cursuri gratuite de formare profesionala.
Absolventii care intr-o perioada de 60 de zile de la absolvire nu reusesc sa se incadreze in munca potrivit pregatirii profesionale, beneficiaza de indemnizatie de somaj, in cuantum de 50% din valoarea indicatorului social de referinta, pe o perioada de sase luni.
"Indemnizatia de somaj nu se acorda automat tuturor celor care s-au inscris in termenul legal de 60 de zile de la absolvire, ci se acorda la cerere. Solicitarea, insotita de documentele necesare, se depune la agentia pentru ocuparea fortei de munca din raza de domiciliu sau de resedinta", se arata in comunicatul ANOFM.
Indemnizatia poate fi solicitata in cel mult 12 luni de la data absolvirii si se acorda o singura data, pentru fiecare forma de invatamant absolvita. Pentru anul 2013, indicatorul social de referinta are valoarea de 500 lei.
Citeste si:
Bacalaureat 2013, cel mai dezba