În prima jumătate a acestui an, specialiştii Serviciului de Intervenţie în Regim de Urgenţă (SIRU) al Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Vrancea au acordat servicii sociale primare şi de specialitate unui număr de 477 copii, despre care au fost sesizări că se află în risc. Un studiu sociologic rea¬ lizat recent de Organizaţia „Salvaţi Copiii” la nivel naţional, relevă faptul că principalele cauze ale abuzului şi neglijării asupra copiilor sunt, conform părinţilor, sărăcia, promiscuitatea, lipsa sprijinului statului pentru familiile cu probleme, dar şi numărul mare de copii nedoriţi.
Statistica întocmită la nivelul SIRU din cadrul DGASPC Vrancea relevă faptul că aproape 80 de copii din judeţul nostru au avut nevoie, lunar, de sprijinul specializat al specialiştilor Protecţiei Copilului, numărul total al acestora fiind îngrijorător de mare (477), chiar dacă pentru jumătate dintre ei s-a reuşit menţinerea în familiile naturale. Potrivit respectivei statistici, în 411 dintre aceste cazuri s-au făcut demersurile necesare prevenirii separării copilului faţă de familia sa. „În urma acordării serviciilor de către specialiştii echipei mobile, în colaborare cu reprezentanţii autorităţilor locale de la domiciliul copiilor aflaţi în situaţii de risc, a fost prevenită separarea copilului faţă de familia sa în 215 cazuri”, a declarat Anca Candrea, şefa SIRU.
În statistica întocmită la nivelul SIRU, figurează că în primele şase luni ale acestui an au trecut prin Adăpostul Temporar pentru Copilul Delincvent şi din Stradă (ATCDS) 152 de copii, 96 dintre aceştia fiind copii din stradă ce prezintă devianţă comportamentală, iar 56 au săvârşit fapte penale, dar nu răspund penal, lor fiindu-le acordate servicii sociale de specialitate în cadrul Compartimentului Supraveghere Specializată. În cadrul Centrului Educaţional de Zi s-a