Hazardul obiectiv al suprarealiştilor a făcut să găsesc săptămîna trecută în aceeaşi librărie trei cărţi despre Nabokov, autorul pe care-l menţionasem la începutul acestei serii de „lecturi estivale“, în urmă cu mai bine de o lună. Speram să găsesc înainte de sfîrşitul verii un citat potrivit din marele romancier (şi poet) ruso-american, pentru a încheia seria. Poate, mă gîndeam cufundat în lecturi suprarealiste în pregătirea unei monografii Trost, voi da peste ceva despre Nabokov şi în vreunul dintre articolele cuprinse în revista Les Temps moderns, dedicată criticii, pe care promisesem, de asemenea, să o citesc şi să o comentez înainte de „revenirea la viitor“, în septembrie-octombrie.
Confruntaţi însă cu realitatea imediată, comentatorii, fie ei politici sau culturali, nu-şi găsesc liniştea estivală nici la mare, nici la munte. La Bucureşti, impresia este într-adevăr că lumea nu reuşeşte să se dedice „florarului, concediilor, relaxării, bericilor şi distracţiilor prelungite“, după cum scria un coleg în numărul din săptămîna trecută din Obsevator cultural. Dar şi în afara României, liniştea estivală este tulburată uneori de evenimente care fac dificilă relaxarea şi interzic distracţiile, chiar şi pe cele de scurtă durată.
În America, nori negri par a se acumula în zona economicului înainte de revenirea Congresului la toamnă, pentru a discuta bugetul anului fiscal 2014. Căldura e mare, incendiile distrug nu doar păduri, ci şi zone populate, accidentele în aer şi pe pămînt se succed, vor veni în curînd şi ploile torenţiale şi uraganele. Nici cerul politic nu e prea senin după dezvăluirile hackerului amploaiat care joacă rolul unui nou „el fugitivo“, în timp ce Orientul Mijlociu se apropie cu repeziciune de punctul de fierbere. Europa, după o iarnă întîrziată, inundaţii şi griji economice din ce în ce mai arzătoare, găseşte un moment de tr