După vârsta de 70 de ani, aproape jumătate dintre noi dezvoltăm cataractă, o afecţiune a ochiului ce duce la orbire. Tehnica modernă ne jută însă să tratăm această afecţiune şi să-i prevenim complicaţiile.
Îmbătrânirea vederii reprezintă un proces natural, iminent, care se manifestă în principal prin sclerozarea structurii cristalinului, ne-a explicat doctorul oftalmolog Ozana Moraru, de la clinica Oculus, din Capitală. Astfel poate fi definită cataracta „obişnuită“. Însă există şi cataracta traumatică, afecţiune determinată de lovituri la nivelul ochilor.
Cataracta poate apărea şi din cauza inflamaţiilor oculare sau a consumului îndelungat de medicamente care conţin cortizon (în acest caz, boala se numeşte cataractă cortizonică). De asemenea, poate apărea cataracta congenitală, care este determinată de factori genetici.
Vederea scade treptat
Care sunt semnele care indică instalarea cataractei? Cel mai important simptom este vederea în ceaţă, în mod permanent, nu trecător. Urmează scăderea vederii din ce în ce mai accentuată, până la pierderea totală a acuităţii vizuale pe ochiul la care s-a instalat cataracta.
Important: Există o formă de cataractă, numită „miopigenă“, care se manifestă prin „scurtarea vederii“, mai precis pacientul nu mai vede bine la distanţă. Este posibil să se întâmple ca pacientul care avea nevoie de ochelari pentru citit să spună că i-a revenit vederea. Este un simptom fals, de fapt, acesta este debutul unei cataracte miopigene.
Netratată la timp, poate duce la orbire
Cataracta, ca orice altă boală, trebuie tratată la timp. Operaţia dă rezultate bune în orice stadiu, dar cu cât se amână, cu atât recuperarea este mai dificilă, iar vindecarea poate dura mai mult.
Citeşte completarea pe clicksanatate.ro