Discriminarea de vârstă la angajare este un fenomen frecvent. Angajatorii ocolesc persoanele trecute de prima tinereţe, considerate „expirate” pentru piaţa muncii.
Când fabrica de confecţii la care lucra de peste 20 de ani a disponibilizat-o în 2011, „la pachet” cu alte zece colege Veronica B., 44 de ani din Botoşani a simţit că-i fuge pământul de sub picioare.
De la capăt, după 20 de ani de muncă
„Am plâns o zi întreagă. Ştiam că într-un oraş atât de mic cu greu îmi mai pot găsi de lucru”, îşi aminteşte femeia, mamă a doi copii. A încercat să se angajeze ca vânzătoare, la un centru comercial proaspăt deschis, însă i s-a dat de înţeles că n-ar face faţă opt ore în picioare, după ani de zile de stat la maşina de cusut: „Până la urmă, au ales două fete cu vârsta jumătate cât a mea, chit că una dintre ele nu mai muncise nicăieri”.
Chiar şi verişoara ei, care deţine o tonetă de îngheţată, a refuzat să o ajute pe motiv că ar fi prea înceată la servit clienţii. Astăzi, lucrează la negru, făcând curăţenie în cabinetele câtorva medici stomatologi, pentru o sumă de nimic. „Mă simt ca un rebut. Nu am un salariu fix, dar este mai bine decât nimic”, conchide femeia.
Experienţa acesteia confirmă o realitate cruntă: domeniile în care pot aplica cu succes persoanele trecute de prima tinereţe se numără pe degete, în ciuda facilităţilor fiscale acordate de stat angajatorilor.
CUM ÎŢI CREŞTI ŞANSELE DE ANGAJARE
Rata şomajului a atins cel mai mare nivel din ultimii trei ani (7,6%), iar grosul şomerilor au între 40 şi 50 de ani, arată datele Institutul Naţional de Statistică (INS). Pentru acestea, specialiştii au câteva sfaturi:
● Cercetaţi piaţa muncii pentru a vedea ce meserii se caută la acest moment şi încercaţi să vă orientaţi către profesii conexe. A ţine cu dinţii de profesia anterioară vă va restrânge vizibil orizonturile;
● Învăţaţi