Un studiu recent relevă faptul că evoluţia nu este favorabilă persoanelor egoiste. Echipa de cercetători afirmă că trăsăturile egoiste ar fi dus la extincţia noastră.
O echipă de la Michigan State University a folosit modelul „dilema prizonierului”: doi suspecţi care au fost interogaţi în celule separate trebuie să decidă dacă devin informatori sau nu. În schimbul mărturiei, fiecare suspect ar fi fost eliberat, persoana pârâtă urmând să petreacă şase luni la închisoare.
Dacă ambii prizonieri aleg să informeze, vor primi trei luni de închisoare fiecare, dar dacă nu spun nimic şi cooperează, petrec doar o lună în închisoare.
Matematicianul John Nash a argumentat că stategia cea mai eficientă în jocul „dilema prizonierului” este să nu cooperezi.
„Mult timp, oamenii m-au întrebat că, dacă are dreptate (n.r. John Nash), atunci de ce vedem acţiuni de cooperare în regnul animal, al microbilor şi la oameni?”, a punctat autorul Cristoph Adami de la Michigan State University.
„Cei doi prizonieri interogaţi nu au voie să vorbească unul cu celălalt. Dacă ar fi făcut asta, ar fi făcut un pact, eliberându-se într-o lună. Dar, dacă nu au vorbit între ei, tentaţia ar fi să se toarne unul pe celălalt. Dacă eşti egoist, ai avantaje pe termen scurt, dar pe termen lung favorizează extincţia speciei”, a continuat Adami.
Descoperirile contrazic un studiu desfăşurat în 2012, care arată că persoanele egoiste le pot depăşi pe cele mai cooperative, lucru care ar crea o lume plină de persoane egoiste.
Profesorul Andrew Coleman de la Leichester University a afirmat că noua cercetare „a oprit interpretările zeloase” ale studiului anterior.
„Darwin însuşi a fost uimit de nivelul de cooperare care se poate observa în natură. El era fermecat, în mod special, de insectele sociale”, a menţionat Coleman, citat de „BBC News”.