În programul săptămânal al celor două Camere este alocat un interval de timp declaraţiilor politice, în care fiecare deputat sau senator poate spune ce-i trece prin cap, indiferent de agenda legislativă a zilei respective. Când unii dintre aleşii neamului încep să gândească nesupravegheaţi, rezultatele sunt uneori hilare: exprimări caraghioase sau ridicol de bombastice, dacă nu gogomănii, de-a dreptul.
Prin tradiţie, dimineaţa de marţi, între orele 8.30 şi 10, este dedicată, la Camera Deputaţilor, declaraţiilor politice, urmând ca după aceea să se intre efectiv în dezbaterea proiectelor de legi. La acea oră, în băncile sălii se află o mână de deputaţi ce vor să-şi punctul lor de vedere asupra unor probleme din cele mai diverse şi pe care urmează să-l exprime de la tribună în faţa unei săli aproape goale, într-o şedinţă prezidată de un vicepreşedinte al Camerei.
Pentru unii, asta este modalitatea de a da senzaţia că sunt foarte activi în Parlament, mascând lipsa iniţiativelor legislative. Alţii, deşi nu au această problemă, nu se pot abţine să se exprime pe tot felul de subiecte. În acest interval, deputaţii scapă de constrângerile procedurilor parlamentare, de consemnele liderilor de grup şi sunt liberi să se exprime cum cred de cuviinţă. În aceste cuvântări exprimările lasă uneori de dorit.
“Televiziunile relatează zilnic despre mii de cazuri de urgenţe în care oamenii mor din cauza distanţelor dintre spitale, din cauza subfinanţării sistemului.” (Costel Alexe – PNL)
“Drumul ce leagă Botoşaniul de Suceava mai poartă numele de ‘drumul morţii’ pentru că, indiferent de anotimp, se circulă prin zonă ca pe gheaţă.” (Roxana-Florentina Anuşca – PNL)
“Zile în care flacăra dramei s-a aprins de la o ştire, aparent banală în faza iniţială, cu turişti români ce au suferit un accident şi care a căpătat în ceasurile negre ce au urmat proporţii colos