Crema studenţilor români din străinătate s-a regrupat vara aceasta, pentru a lucra cot la cot cu patru miniştri români. Experienţele lor ar putea fi decisive pentru întoarcerea în țară.
Sergiu Bjola (19 ani) şi Octav- Emilian Sandu (22), ambii studenţi în Londra, sunt doi dintre tinerii care au acceptat să-i mai acorde o şansă României.
Aceştia s-au înscris, alături de alţi 15 tineri şcoliţi la cele mai bune universităţi din lume, în programul „Smart Internships”, un experiment îndrăzneţ pus la cale de Liga Studenţilor Români în Străinătate (LSRS). Concret, studenţilor li s-a oferit şansa să facă practică în patru instituţii publice ale statului, doar-doar vor fi convinşi să şi rămână. O misiune dificilă, în condiţiile în care unii dintre participanţi recunosc deschis că vor doar să construiască o relaţie de colaborare cu oamenii din poziţii-cheie.
Din Anglia la ministerul Tineretului
Sergiu, mezinul echipei, este de două săptămâni la ministerul Tineretului şi va mai sta până la mijlocul lunii septembrie, destul cât să-şi facă o idee despre munca la nivel înalt. S-a mutat cu familia încă din copilărie în Germania, iar astăzi este student în anul trei la faimoasa University College London, unde aprofundează domeniul economic, dar ceea ce l-a făcut să aplice pentru acest internship a fost una dintre pasiunile sale de suflet.
„Am făcut baschet de performanţă timp de opt-nouă ani şi mi-am zis că merită să văd şi partea acesta a sportului. Plus că nu m-am rupt total de România, vin odată pe an să-mi vizitez foştii colegi de grădinţă”, spune tânărul. Acesta şi colegul său au fost luaţi sub aripa secretarului de stat Cristian Cosmin şi petrec între patru şi şase ore pe zi lucrând la noua Strategie Naţională pentru Tineret. De bază sunt însă conferinţele.
„La cea despre intruziunea socială a tinerilor, am realizat un chestionar ca să ne dăm sea