Ministerul Sănătăţii (MS) a publicat pe pagina sa de internet un proiect de lege, supus dezbaterii publice până la 1 septembrie, prin care se va implemeta un Proiect pilot de creştere a veniturilor medicilor din unităţi sanitare publice cu paturi. Acesta ar urma să se deruleze începând cu 1 ianuarie 2014, pe o perioadă de şase luni, iar rezultatele obţinute se vor monitoriza lunar. Conform textului de lege, proiectul va fi evaluat trimestrial, în funcţie de rezultatul evaluării finale Ministerul Sănătăţii putând propune: prelungirea perioadei de derulare a proiectului pilot, aplicarea la nivel naţional a proiectului sau întreruperea acestuia.
Medicii specialişti şi medicii primari implicaţi în acest proiect au statut de angajat ai unităţii şi îşi desfăşoară activitatea cu contract individual de muncă cu normă întreagă sau cu contract individual de muncă cu timp parţial. Potrivit proiectului, venitul medicilor se va compune din parte fixă, reprezentată de salariul de bază stabilit prin lege, şi parte variabilă, care se va calcula prin raportare la salariul de bază, în funcţie mai multe criterii de performanţă, cum ar fi: competenţa profesională, calitatea activităţii profesionale, cantitatea actului profesional, continuitatea în funcţie în aceeaşi unitate sanitară, cuantumul fondurilor rezultate din tratarea pacienţilor în regim privat, în cadrul unităţii, cu excepţia cheltuielilor materiale aferente manevrelor medicale, utilizate pe timpul procedurilor terapeutice. La salariul medicilor se vor mai adăuga sporurile pentru condiţiile de muncă şi veniturile din gărzile efectuate.
Elemente precum indicatorii pentru cuantificarea criteriilor de performanţă, sporurile, tariful pentru gărzi şi grila de salarizare vor fi prevăzute în normele de aplicare a legii. "Venitul individual pentru medicii specialişti şi medicii primari se stabileşte lunar, în fu