TIMIȘOARA. Grupul ”Ceva de Spus” susține candidatura Timișoarei pentru titlul de Capitală Culturală Europeană, însă atrage atenția că o capitală europeană este accesibilă iar cetățenii ei sunt membrii activi ai comunității care iau parte cu șanse egale în fiecare aspect al vieții. Marți, 6 august, au cerut audiență la viceprimarul Traian Stoia pentru a discuta problemele cu care se confruntă persoanele cu dizabilități din acest oraș și pentru a găsi căi de colaborare eficiente.
Timișoara este un oraș frumos, cu nivel de trai destul de ridicat, parcuri frumoase, clădiri vechi care încep să fie renovate, este singurul oraș din Europa cu teatru în trei limbi, se organizează festivaluri de calitate, terase frumoase, șomajul este relativ redus în comparație cu celelalte orașe, este un oraș trăibil pentru majoritatea oamenilor. În județul Timiș însă există 23.541 de persoane cu dizabilități care greu se pot bucura de toate acestea din diferite motive.
Până acum un an copiii cu dizabilități nu aveau voie să se joace cu echipamentele de joacă din parcurile din Timișoara, fiind dați afară din aceste parcuri, împreună cu părinți, chiar de polițiștii locali. Atunci am sesizat Primăria și inscripțiile discriminatorii din cele 167 de locuri de joacă au fost șterse prompt de către lucrătorii Primăriei. Chiar am primit promisiuni că se vor monta echipamente de joacă accesibile și copiilor în scaune rulante. Din păcate nu s-a mai întâmplat nimic, spune Cosmin Miloș, vicepreședintele asociației și unul dintre tinerii care au luat măsuri văzând nedreptatea adusă copiilor cu dizabilități.
Timișoara dorește să fie Capitală Culturală Europeană în 2021, dar mă întreb cum se poate dacă nicio instituție culturală din acest oraș nu este accesibilă cu adevărat. Îmi place opera, îmi place teatrul dar de fiecare dată trebuie să-mi rog prietenii să mă ajute să urc scările. Mu