În timp ce măsurile Ministerului Agriculturii pentru stimularea tinerilor fermieri sunt aproape inexistente, iar ideea de cooperativă continuă să trezească repulsie în rândul multor români, fiindcă aminteşte de vechile CAP-uri, cei mai juni truditori ai pământului din judeţul Timiş au decis să îşi ia destinele în propriile mâini.
Ei au înfiinţat o asociaţie la care au aderat până acum peste o sută de fermieri şi nu s-au ferit să o denumească Cooperativa „Agricultorul Bănăţean”. Sediul se află în Timişoara. Media de vârstă a celor 120 de membri este 28 de ani. Foarte mulţi dintre ei sunt cultivatori de cereale şi plante tehnice, dar sunt şi producători de legume-fructe şi crescători de albine.
„Ne bucurăm de ascensiunea pe care am luat-o. Suntem toţi foarte tineri, cu forţă de muncă şi entuziasmaţi”, a declarat Kovaci Ciprian, preşedintele cooperativei.
Două dintre obiective sunt sprijinirea fermierilor pentru întocmirea de proiecte în scopul atragerii uriaşelor fonduri de la Uniunea Europeană şi oferirea de consultanţă pe teme agricole tuturor fermierilor, indiferent dacă sunt membrii organizaţiei sau nu. De asemenea, fermierii sunt ajutaţi să îşi valorifice producţia şi să obţină inputuri la preţuri avantajoase.
Un alt proiect al cooperativei este deschiderea mai multor magazine de legume-fructe în judeţul Timiş, unde fermierii să îşi vândă produsele. Va fi creat şi un site, unde vor fi prezentate toate pieţele de desfacere din România şi Uniunea Europeană.
În acest moment, una dintre cele mai mari nemulţumiri ale tinerilor producători de legume şi fructe este că nu au acces la piaţa de gros sau au acces foarte greu. De aceea, împreună cu Primăria Timişoara şi Direcţia Judeţeană Agricolă Timiş, membrii Agricultorului Bănăţean vor să deschidă o piaţă a producătorilor din judeţ.
O altă problemă gravă o reprezintă birocraţia. „Noi, ca