Medicii ar putea să ofere consultaţii contra-cost în spitalele publice, începând din 2014, potrivit unui proiect legislativ al Ministerului Sănătăţii.
Spitalele publice vor putea avea secţii private, cu doctori care sa lucreze după program, potrivit unui proiect legislativ al Ministerului Sănătăţii. Potrivit actului intrat săptămâna trecută în dezbatere publică, medicii ar urma să încaseze 60% din preţul consultaţiilor suplimentare, 30% din bani ar reveni personalului auxiliar şi 10% unităţii medicale.
Managerii spitalelor din Cluj susţin că ar trebui ajustate proporţiile şi publicate normele metodologice ale actului. "E o sursă suplimentară de venit pentru medici, dar trebuie văzut cum va fi transpusă în practică. Ar putea ca, după orele de program, medicii să închirieze spaţiile din ambulator cu o redevenţă de 20-30%", a arătat managerul Spitalului de Pneumoftiziologie "Leon Daniello", doctorul Vasile Mureşan.
El a adăugat că în tot Occidentul se practică acest sistem. "Se practică peste tot în Occident, dar nu toate spitalele se pretează la aşa ceva, din cauza configuraţiei clădirii - la noi e sistem pavilionar. Trebuie adaptate clădirile, pentru ca pacienţii să se bucure de un regim hotelier adecvat sistemului privat. În plus, la noi, cu o secţie de TBC, nu ştiu cum s-ar putea crea secţii noi", a continuat Mureşan. Spitalul de Pneumoftiziologie are 5 secţii şi 230 de paturi.
Spitalele ar trebui să pună la dispoziţia medicilor secţii speciale şi paturi, însă primesc doar 10% din veniturile pe consultaţiile private ale cadrelor medicale.
Şefii principalelor unităţi medicale clujene cred că ar fi prea puţini bani, comparativ cu costurile presupuse pentru achiziţionarea medicamentelor şi a instrumentelor. Ei spun că ar fi necesară publicarea normelor metodologice care să stipuleze clar cine, cum, cui va plăti şi cum se vor face raportăr