Locuitorii comunei vâlcene Vlădeşti, aflată la cinci kilometri distanţă de municipiul Râmnicu Vâlcea, riscă să rămână fără dispensar până la sfârşitul acestui an. Actualul dispensar este o clădire construită la începutul secolului trecut şi nu are autorizaţie sanitară.
Clădirea în care funcţionează dispensarul a ajuns într-o stare avansată de degradare. Apa de ploaie se infiltrează pe sub tâmplăria veche, pereţii s-au crăpat, mobilierul e destul de vechi, iar medicii nu pot decât să privescă neputincioşi pentru că nu au voie să facă vreo lucrare de modernizare întrucât clădirea a fost revendicată de foştii proprietari.
„Aici a fost CAP pe vremea regimului comunist. Sanepidul a fost îngăduitor şi ne-a lăsat să funcţionăm deşi nu îndeplinim condiţiile pentru a primi autorizaţie. Sub noi este un beci iar, iarna, îngheţăm de frig pur şi simplu, iar grupul sanitar e în curte”, spune medicul Valeria Părăuşanu.
Singura soluţie pentru ca oamenii din Vlădeşti să nu rămână fără dispensar ar fi ca cele două cabinete medicale să funcţioneze într-o locaţie nouă.
Primarul Sorin Ghiţă spune că a găsit un spaţiu în incinta căminului cultural care a intrat în reabilitare.
„Dispensarul funcţionează într-o casă în care nu sunt condiţii. Mi s-a spus să-l mut dacă vreau să obţin aviz de funcţionare. Dispensarul mai funcţioneză doar pentru că am promis că, până la sfârşitul anului, o să găsesc o altă locaţie. În acest sens, am făcut un proiect pentru modernizarea şi reabilitarea căminului cultural pe care l-am transformat în mai multe spaţii: bibliotecă, sală de festivităţi, farmacie şi două cabinete medicale
Lucrările stagnează însă din lipsă de fonduri, iar probabilitatea ca medicii de familie din Vlădeşti să se mute în 2013 în altă locaţie este destul de mică. Constructorul a executat mare parte din lucrări