Vinetele umplute, ca şi dovleceii umpluţi, fac parte din moştenirea culinară a ţărilor riverane Mării Mediterane. Fie că sunt umplute cu carne tocată („papuceii” greceşti), cu legume şi/sau cu brânză, vinetele umplute sunt, datorită ierburilor şi condimentelor încorporate, o adevărată desfătare pentru papilele gustative. Reţeta de faţă urmează, în linii mari, modul de preparare practicat în unele zone ale Italiei. Deosebirea apare la brânzeturile utilizate. Dacă italienii folosesc, de regulă, mozzarella sau parmezan, mi-am permis o „schimbare de variabilă” (de fapt sunt două), folosind în umplutura propriu-zisă caş de oaie şi ca bonus (un fel de extra-topping) brânză cu mucegai nobil albastru – brânză albastră sau „Blue”, cum mai este cunoscută. Am folosit un sortiment relativ ieftin, de consum curent, de la Paladin (îl găsiţi în Selgros). Cantităţile redate mai jos sunt suficiente pentru a încropi 4 porţii, o porţie însemnând o jumătate de vânătă.
O mică dar importantă notificare, înainte de a vă apuca de bucătărit: miezul vinetelor, datorită enzimelor conţinute, are o oxidabilitate foarte mare. Odată ce este pus în contact cu aerul, miezul se oxidează rapid, înnegrindu-se văzând cu ochii. Deci va trebui să vă mişcaţi repede şi să aveţi toate ingredientele pregătite ÎNAINTE de a tăia vinetele. Zeama de lămâie stropită peste miezul proaspăt tăiat încetineşte procesul de oxidare, dar nu-l opreşte în totalitate, după cum se vede şi din imaginile de mai jos.
Continuare…
Vinetele umplute, ca şi dovleceii umpluţi, fac parte din moştenirea culinară a ţărilor riverane Mării Mediterane. Fie că sunt umplute cu carne tocată („papuceii” greceşti), cu legume şi/sau cu brânză, vinetele umplute sunt, datorită ierburilor şi condimentelor încorporate, o adevărată desfătare pentru papilele gustative. Reţeta de faţă urmează, în linii mari, modul de pr