O vexilaţie din Legiunea XIII Gemina de la Apulum a făcut spectacol, sâmbătă, la prima ediţie a Festivalului Roman din castrul de la Călugăreni, judeţul Mureş, numeroşii spectatori putând vedea la faţa locului o demonstraţie militară, cu prezentarea armelor, dar şi comenzi specifice acelei epoci.
O vexilaţie - unitate de cavalerie romană - din Legiunea XIII Gemina, venită de la Apulum, actualul oraş Alba Iulia, a fost prezentă, sâmbătă, la prima ediţie a Festivalului Roman din castrul de la Călugăreni, eveniment organizat de Muzeul Judeţean Mureş, în parteneriat cu universităţi din România, Germania şi Ungaria şi care face parte din proiectul "Traseul limesului Roman pe teritoriul judeţului Mureş", sprijinit de Administraţia Fondului Cultural Naţional (AFCN) şi de Consiliul Judeţean Mureş.
Numeroşii spectatori au putut asista la o paradă a tuturor participanţilor, între care s-au numărat soldaţi legionari romani, şi apoi la o ceremonie funerară, în amintirea unei personalităţi din Dacia romană. Ceremonia a fost urmată de o prezentare a armelor, a soldaţilor şi a comenzilor militare specifice acelei epoci.
Potrivit "tribunului" Legiunea XIII Gemina, Caius Iulius Corintianus, adică George Bounegru, arheolog al Muzeului Naţional al Unirii din Alba Iulia, vexilaţia venită la Călugăreni a apărut în faţa spectatorilor în echipament militar identic cu cel roman - cu tunici, coifuri din metal, scuturi şi săbii, spade, identice cu cele existente în epoca romană, acum 1.800 de ani. O parte dintre acestea au fost cumpărate, altele fiind confecţionate chiar de membrii vexilaţei, a spus arheologul.
"Prima piesă de echipament este tunica, acea haină roşie. Urmează apoi peste acea tunică lorica, armura de metal, pe cap poartă galea, casca, identică cu cea romană. Sunt câteva exemplare descoperite undeva în Galia, undeva în Germania, se ştie exact cum ar