Poliţia Română îi va putea depista pe şoferii care conduc autoturisme furate cu ajutorul unui soft special care este conectat în permanenţă la baza de date unde sunt înregistrate toate maşinile date în urmărire.
Şeful IGPR, chestorul-şef Petre Tobă, a declarat vineri că până acum Poliţia Română nu a avut astfel de sisteme de recunoaştere automată a numerelor de înmatriculare, în afara radarelor fixe montate pe DN1.
În cadrul unui proiect-pilot, una dintre autospecialele poliţiei a fost dotată cu acest echipament special de detectare a autoturismelor.
'Acest sistem a fost preluat şi integrat în autospeciala de la Secţia Autostrăzi de la Poliţia Capitalei. Poliţia Capitalei a achiziţionat acest sistem cu ocazia Summitului NATO din 2008. Erau folosite de cele mai multe ori pe intrările în Bucureşti, dar nu aveau o legătură online cu baza de date. Am reuşit să realizăm această legătură cu baza de date. Până acum, Poliţia Română nu a avut astfel de sisteme de recunoaştere automată a numerelor de înmatriculare decât pe DN1, ca sisteme fixe. Acum am reuşit să le dezvoltăm şi ca sisteme mobile. Sunt zece echipamente mobile la Capitală. Dacă vom reuşi să le dezvoltăm, vor fi extrem de utile la nivelul tuturor inspectoratelor de poliţie judeţene', a precizat chestorul-şef Petre Tobă, cu prilejul prezentării noilor dotări.
În prezent, câteva mii de autoturisme figurează în baza de date a Poliţiei Române ca fiind furate.
'Una dintre autospecialele prezentate aş putea spune că a fost transformată într-un birou mobil de poliţie. Avem, pe lângă aparatele radar de detectare a vitezei şi staţiile radio care permit comunicarea pe voce între poliţişti şi dispecerate, un sistem automat de recunoaştere a numerelor de înmatriculare, sistem care este conectat permanent cu baza de date a autovehiculelor furate. Altfel spus, o