Grupul de autoreprezentanţi „Ceva de spus” susţine candidatura Timişoarei pentru titlul de Capitală Culturală Europeană în 2021, însă atrage atenţia că o capitală europeană este accesibilă tuturor, iar cetăţenii ei sunt membri activi ai comunităţii, care iau parte cu şanse egale în fiecare aspect al vieţii.
În judeţul Timiş însă există 23.541 de persoane cu dizabilităţi, care greu se pot bucura de toate acestea, din diferite motive. „Până acum un an, copiii cu dizabilităţi nu aveau voie să se joace cu echipamentele de joacă din parcurile din Timişoara, fiind daţi afară din aceste parcuri, împreună cu părinţii, chiar de poliţiştii locali. Atunci, am sesizat primăria şi inscripţiile discriminatorii din cele 167 de locuri de joacă au fost şterse prompt. Chiar am primit promisiuni că se vor monta echipamente de joacă accesibile şi copiilor în scaune rulante. Din păcate, nu s-a mai întâmplat nimic”, a spus Cosmin Miloş, vicepreşedintele asociaţiei şi unul dintre tinerii care au luat măsuri văzând nedreptatea adusă copiilor cu dizabilităţi.
„Timişoara doreşte să fie Capitală Culturală Europeană în 2021, dar mă întreb cum se poate dacă nicio instituţie culturală din acest oraş nu este accesibilă cu adevărat. Îmi place opera, îmi place teatrul, dar de fiecare dată trebuie să-mi rog prietenii să mă ajute să urc scările. Muzeul de Artă se pare că va fi prima instituţie culturală din Timişoara care va achiziţiona un echipament cu ajutorul căruia nu va mai trebui să fiu urcată în braţe când doresc să vizitez muzeul. Dar e o adevărată provocare să ies chiar şi din propriul apartament din cauza inaccesibilităţii oraşului, a mijloacelor de transport în comun şi a persoanelor care parchează ilegal pe locurile rezervate persoanelor cu dizabilităţi”, a explicat Raluca Popescu, copreşedintele asociaţiei, absolventă a Universităţii de Vest şi utilizatoare de scaun rulant.