Guvernul a aprobat la mijlocul lunii iulie Strategia Naţională a României privind Schimbările Climaterice 2013 - 2020 (SNRSC). Printre proiectele privind combaterea poluării se numără şi... injectarea României cu bioxid de carbon. Metoda a fost experimentată deja cu succes la termocentrala de la Turceni.
Strategia a fost adoptată pentru a alinia legislaţia românească la cea europeană în domeniul combaterii poluării, sursa încălzirii globale care afectează astăzi planeta. Conform datelor oficiale, în actualul ritm de poluare, în România este aşteptată o încălzire medie anuală între 0,5°C şi 1,5°C pentru perioada 2020- 2029 şi între 2°C şi 5°C pentru anii 2090- 2099. Din cauză că vinovatul principal este industria care elimină bioxid de carbon în atmosferă, strategia se referă în special la diminuarea acestui tip de poluare. Una dintre metode constă în captarea bioxidului de carbon emis de unităţile poluatoare şi injectarea lui, sub presiune, în structuri geologice care îl ţin “prizonier” în subteran. Metoda a fost experimentată cu succes la termocentrala Turceni, unde gazele produse prin arderea cărbunelui au fost captate şi împinse sub pământ. Prin această metodă, producţia de energie electrică prin metoda termocentralelor nu mai este acum una poluantă.
S-ar putea dubla rezervele de ţiţei
În următoarea etapă, bioxidul de carbon va fi injectat şi în zăcămintele de petrol şi gaz epuizate, pentru a le “stoarce” de tot ce a mai rămas în ele. Tehnologia extractivă de până acum nu putea scoate la suprafaţă decât 30% din zăcămintele de petrol. Restul a rămas în pământ. Prin injectarea în acea pungă subterană, considerată epuizată, de ţiţei, a unui amestec de bioxid de carbon şi apă sub presiune, se poate recupera o cantitate la fel de mare precum cea extrasă până acum, iar petrolul eliminat este înlocuit de bioxidul de carbon care se stochează în subteran. Se