Ştirile din categoria asta îmi plac la nebunie: „Barrick keeps hurting: about $13 billion written off this year and a $8.6bn loss” şi „Junior-gold confidence crisis”.
Prima ştire e de vineri: „Compania canadiană Barrick Gold a primit joi o nouă lovitură de 8,7 miliarde de dolari, rezultatul unei pierderi în al doilea trimestru de 8,6 miliarde de dolari sau 8,55 dolari/acţiune, liderul mondial producătorilor de aur reducând semnficiativ costurile, precum şi dividendele. Ca parte a rezultatelor din al doilea trimestru, compania minieră cu sediul în Toronto a redus dividendele trimestriale la cinci cenţi/acţiune şi va continua să reducă atât forţa de muncă, cât şi cheltuielile de capital. (…)
Pierderea totală a valorii Barrick din acest an a ajuns la 13 miliarde de dolari şi a amânat pentru viitor cheltuieli (investiţii) planificate, în valoare de 1,5-1,8 miliarde de dolari. La fel ca şi alte companii minier, costurile mari ale minelor şi a preţurilor materiilor prime a lovit rezultatele Barrick încă de la sfârşitul anului trecut. Dar, chiar înainte de a începe dezastrul preţului lingourilor de aur, companiile minere s-au confruntat cu provocări majore.
Un raport recent al Price Waterhouse Cooper arată că din principalele 40 de grupuri miniere capitalizate pe piaţă, patru din cele cinci care s-au devalorizat cel mai mult în 2012 au fost producători de aur. Pe lângă Barrick, celelalte vitime majore au fost AngloGold Ashanti, Goldcorp şi Newmont”.
A doua ştire (de fapt o analiză) priveşte companiile miniere junior, categorie în care se încadrează şi Gabriel Resources, cea care controlează Afacerea Roşia Montană. „Mizerabilul an 2013 pentru aur a fost devastator pentru depozitele (zăcămintele – n.a.) de aur. Acest sector, fără îndoială, cu cele mai bune performanţe în anii 2000, a devenit rapid paria pieţelor. Şi niciun grup de depozite de aur nu a