Medicul Anca Moisa coordonează Programul Naţional de Fertilizare in Vitro în Spitalul „Panait Sârbu“, mai cunoscut drept Maternitatea „Giuleşti“. Consideră că ajutorul pe care statul îl oferă cuplurilor este mai mult decât oportun astăzi, când infertilitatea dă mari bătăi de cap.
Pentru un medic, şi mai ales pentru unul obstetrician, duminică este o zi ca oricare alta a săptămânii. Sigur, ca şi pentru un jurnalist.
Într-o zi de duminică am putut discuta pe îndelete cu medicul Anca Moisa, la Maternitatea „Giuleşti".
I-am trecut pragul prima oară acum mulţi ani, când am vizitat laboratoarele de fertilizări in vitro de aici. Procedurile acelea foarte complexe de reproducere asistată au devenit acum accesibile. Ele au transformat sute de oameni în mămici şi tătici.
Departamentul de Reproducere Umană Asistată de la „Giuleşti" este un reper pentru medicina reproductivă şi o Mecca a cuplurilor infertile. Iar medicul Anca Moisa - a cărui fermitate ar da încredere chiar şi cuplurilor care şi-au pierdut orice speranţă că vor deveni părinţi - contribuie la acest succes.
„Weekend Adevărul": De ce auzim atât de des astăzi de cupluri care nu pot aduce pe lume copii?
Anca Moisa: Pentru că şi România se încadrează în trendul european, ca să-i spunem aşa. În toate ţările dezvoltate se înregistrează o înmulţire a cazurilor de infertilitate, atât în rândul femeilor, cât şi în cel al bărbaţilor. Multe cupluri aleg să-şi facă o situaţie, să-şi completeze studiile şi să-şi cumpere o casă, amânând momentul concepţiei. Ceasul biologic bate însă şi, în momentul în care decid să conceapă, au surpriza să vadă că nu reuşesc.
Cum influenţează înaintarea în vârstă fertilitatea unei femei?
Pe măsură ce trec anii, scade rezerva ovariană (n. r. - numărul de ovule cu care fiecare femeie se naşte). În mod normal, această scădere