Curtea de Justiţie din statul Sao Paolo a condamnat sâmbătă 25 de poliţişti la câte 624 de ani de închisoare pentru asasinarea a 52 de deţinuţi în masacrul de la închisoarea Carandirú din Sao Paulo, informează EFE, citat de Agerpres.
Sentinţa, anunţată sâmbătă dimineaţă de judecătorul Rodrigo Tellini de Aguirre Camargo, are legătură cu cea de-a doua etapă a procesului, care a fost împărţit în patru etape şi în care sunt judecaţi 78 de agenţi de poliţie. Poliţiştii au primit pedepse minime, 12 ani de închisoare pentru fiecare asasinat.
Curtea cu juraţi, formată din şapte bărbaţi, a răspuns unui chestionar care conţinea circa 7.300 de întrebări, pe parcursul a cinci ore, la finalul cărora s-a decis vinovăţia fiecăruia din cei 25 de poliţişti.
Masacrul de la Carandirú, aşa cum a ajuns să fie cunoscut în mass media locale şi în întreaga lume, a avut loc la 2 octombrie 1992 în închisoarea Carandirú (Casa de Detençăo de Săo Paulo) când, după o revoltă în interiorul închisorii, 111 puşcăriaşi au fost ucişi de către poliţia militară a statului Sao Paulo. Masacrul este considerat cea mai gravă şi cea mai mare încălcare a drepturilor omului din istoria Braziliei.
După izbucnirea revoltei în pavilionul şase al penitenciarului, reprezentanţii închisorii au făcut puţine eforturi pentru a negocia cu deţinuţii, iar apoi Poliţia Militară, condusă de colonelul Uribatan Guimaraes, a pătruns în incintă pe motiv că revolta nu poate fi controlată de către gardienii închisorii. Rezultatul: 111 deţinuţi morţi, majoritatea fiind ucişi de Poliţia Militară. Câţiva deţinuţi s-au înjunghiat între ei înainte de sosirea Poliţiei Militare. Niciun membru al forţelor de ordine nu şi-a pierdut viaţa în masacru.
Supravieţuitorii au declarat că poliţiştii au deschis focul şi împotriva deţinuţilor care se predaseră deja şi care încercau să se ascundă în interiorul cel