Pe vremuri, nu era nuntă din Bihor în care tropotelile jucăuşilor să nu fie dictate de ritmul higheghei cu tolcer. Pe înţelesul tuturor, al viorii cu goarnă...
Deşi n-a fost inventat de bihoreni, instrumentul a fost consacrat pe aceste meleaguri şi cu ajutorul unor meşteri populari dedicaţi. Unul dintre ultimii care mai făuresc astfel de obiecte, şi-ncă de peste 30 de ani încoace, este beiuşeanul Cornel Palladi. El a şi inventat un nou tip de vioară cu goarnă, cea electrică!
Vioară pentru fiu
Singurul meşter popular care a expus viori cu goarnă la cea mai recentă ediţie a Târgului organizat de Muzeul Ţării Crişurilor a fost Cornel Palladi, un beiuşean în vârstă de 68 de ani, tatăl cunoscutului consultant în afaceri Dacian Palladi. A început să le confecţioneze prin 1982, când fiul său intrase în orchestra liceului din Beiuş şi avea nevoie de un astfel de instrument. "În vremurile acelea nu stăteam foarte bine financiar, iar tata s-a apucat să-mi facă chiar el o vioară", îşi aminteşte Dacian.
Lui Cornel nu i-a fost teamă că nu va reuşi. "Cum eram fiu de chiabur n-am avut voie să fac liceul, ci am învăţat tâmplărie la şcoala profesională. Tot timpul am meşterit câte ceva...", spune artizanul. S-a inspirat din alte astfel de instrumente pe care le vedea şi la colegii lui muzicanţi, căci Cornel a şi cântat ani de zile la nunţi în Ţara Beiuşului. Nu la vioară, ci la saxofon şi clarinet.
Beiuşean inovator
Procedeul nu e nici pe departe simplu. În atelierul în toată regula pe care l-a construit acasă, Cornel Palladi realizează atât partea din lemn a viorii, cât şi goarnele din alamă. "E o muncă minuţioasă, care nu-ţi permite să greşeşti. Dacă ai băgat dalta prea mult în paltin, e gata stricat", zice meşterul, care a descoperit cum poate realiza chiar el aparatul ce duce vibraţiile corzilor spre goarnă. "Mai demult aparatul acesta se lua