Intoxicaţiile alimentare cu Salmonella - o bacterie foarte periculoasă deoarece poate provocameningită sau septicemie pe fondul unei imunităţi slăbite - au crescut îngrijorător în acest sezon cald. În iunie şi iunie, specialiştii Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Suceava au contabilizat un număr aproape dublu de pacienţi cu salmoneloză comparativ cu anul trecut.
Situaţia îi îngrijorează pe medici, care atrag atenţia asupra necesităţii respectării regulilor de igienă.
Potrivit statisticilor, numai în ultima săptămână, 22-28 iulie, în judeţ s-au înregistrat nouă cazuri de îmbolnăviri cu Salmonella, pacienţii fiind persoane cu vârste cuprinse în 2 şi 75 ani. Doi dintre bolnavi sunt din oraşele Fălticeni şi Câmpulung Moldovenesc, restul pacienţilor fiind din localităţile Siminicea, Măzănăeşti, Şcheia, Marginea şi Lămăşeni.
Evidenţele menţionează că pe tot parcursul lunii iulie, numărul cazurilor de salmoneloză a fost de 11, în timp ce în luna iunie numărul îmbolnăvirilor a fost de 15. Prin comparaţie, pe tot parcursul lui 2012, în judeţ au fost consemnate 33 cazuri de salmoneloză.
Intoxicaţia cu Salmonella apare după consumul de alimente sau apă contaminate cu această bacterie. În majoritatea cazurilor, infecţia dispare de la sine, dar uneori poate trece bariera digestivă şi ajunge în sânge provocând septicemie. Salmonella poate ajunge şi la nivelul creierului, unde provoacă meningită. O mică parte din persoanele infectate cu această bacterie pot dezvolta şi artrită reactivă, o inflamaţie a articulaţiilor cunoscută şi sub numele de sindrom Reiter. Conform medicilor, genunchii, gleznele, articulaţiile degetelor de la picioare şi cele ale pumnului sunt afectate de regulă de această formă de artrită.
Intoxicaţiile alimentare cu Salmonella - o bacterie foarte periculoasă deoarece poate provocameningită sau septicemie pe fondul unei imunităţi s