Originile zmeurei se pierd în negura timpului. Sae spune că, ţinând seama de proprietăţile terapeutice ale zmeurei, „Dumnezeu a răspândit acest medicament cu generozitate pe Pământ”.
Zmeura este o sursă remarcabilă de antioxidanţi şi fitonutrienţi (antocianine, flavonoide, acid fenolic, taninuri, acid elagic, cianidine, pelargonidine), dar şi de fibre.
Încetineşte îmbătrânirea
Zmeura are un conţinut foarte bogat în vitamina C, vitamina K, acid folic, vitaminele B1, B2 şi vitamina E. Dintre minerale, zmeura conţine cantităţi importante de mangan, magneziu, cupru şi potasiu. Fructele de zmeură conţin şi calciu, zinc, fosfor, toate în forme uşor asimilabile. Consumând zmeură, aducem în organism antioxidanţi şi compuşi antiinflamatori, care întăresc imunitatea, redau vitalitatea organismului şi încetinesc procesele de îmbătrânire.
Antioxidanţii au efect anticancerigen şi protector împotriva bolilor cronice şi degenerative, dintre care amintim: obezitatea, diabetul zaharat, hipertensiunea, ateroscleroza, afecţiuni ale sistemului osteoarticular şi nervos.
Aliment sănătos
Zmeura conţine un fitonutrient denumit de cercetatori “rheosmina”, renumit pentru efectele benefice în bolile metabolice. Rheosmina creşte metabolismul celulelor adipoase, prin creşterea activităţii enzimatice şi a consumului de oxigen, la acest nivel. Acest fapt duce la eliminarea şi utilizarea depozitelor de grăsime.
Un alt compus conţinut de zmeură, tilirosida, activează un hormon care reglează metabolismul ţesutului adipos, denumit adiponectina. Mulţumită bogăţiei de antioxidanţi cu care este “înzestrată”, zmeura este considerată unul din cele mai sănătoase alimente, cu virtuţi anticancerigene remarcabile, tocmai de aceea fiind numită, printre altele, şi „Medicamentul Pământului”.