Germania a anuntat ca a pus capat unui acord din anii 1960 cu Statele Unite si Marea Britanie si care viza supravegherea teritoriului sau, informeaza agentiile de presa.
Ministrul german al afacerilor externe, Guido Westerwelle, a declarat ca o astfel de masura a fost „necesara si adecvata” in contextul dezbaterilor generate de dezvaluirile privind activitatile de spionaj desfasurate de americani si britanici in Europa. Intr-un comunicat, seful diplomatiei de la Berlin a precizat ca respectivul acord, incheiat in 1968-1969, viza supravegherea teritoriul german, ceea ce insemna, practic, accesul la telecomunicatii. El a fost anulat de comun acord cu Washingon si Londra.
Potrivit presei german, textul autoriza aliatii sa solicite datele obtinute de serviciile secrete ale Germaniei in legatura cu securitatea trupelor lor pe teritoriul german. „Anularea acestui acord administrativ reprezinta o consecinta necesara si adecvata pe fondul recentelor dezbateri privind protejarea vietii private”, a afirmat Westwelle. Guvernul german a subliniat, de asemenea, ca acordul nu a mai fost aplicat de o buna perioada de timp.
Angela Merkel a facut din problema supravegherii telecomunicatiilor un subiect important al discutiilor avute cu presedintele american, Barack Obama, cu prilejul vizitei pe care acesta din urma a efectuat-o la Berlin, in luna iunie. Cu cateva saptamani inainte de alegeri, Merkel a fost constransa sa procedeze ca atare dupa dezvaluirile mass-media locale, potrivit carora guvernul german ar fi fost la curent cu programele de spionaj ale americanilor si britanicilor.
Pe acest fundal, cabinetul Merkel a anuntat deschiderea unei anchete privind legaturile intre serviciile secrete si agentiile americane, a caror activitate de supraveghere a fost dezvaluita de fostul agent CIA, Edward Snowden. Germania este deosebit de sensibila in