Dacă staţiunile de pe Muntele Mic sunt legate de legenda lui Zamolxe, în Valea Beuşniţei şi acum circulă legenda păstoriţei cu văl de mireasă a Beiului.
Zona turistică Scorilo este „enigma” turismului din Banat şi cuprinde staţiunile turistice: Muntele Mic şi Poiana Mărului. Aici există singurul Monument al Turismului (1937) din lume, la intrarea în Rusca-Montană, cu cele mai frumoase versuri pentru un imn adevărat al turismului românesc.
În această zonă turistică, se delimitează Ţara Gugulanilor, sub forma unui triunghi curbiliniu cu o suprafaţă de 2.000 de kilometri pătraţi, care începe de la Bucova, pe Valea Bistrei până la Caransebeş, şi de aici pe Valea Timişului până la „Poarta de Intrare” situată între Teregova şi Domaşnea. Cea de-a treia latură este convenţională şi poate fi imaginată peste crestele vârfurilor Godeanu (2.229 de metri), Ţarcu şi Gugu (2.291 de metri), ultimul fiind muntele sacru al lui Zamolxe. Zona cuprinde cele mai prospere două oraşe ale Banatului Montan, Caransebeş şi Oţelu Roşu. Dacă municipiul Caransebeş este „Oraşul“ prin excelenţă, toţi locuitorii spunând că merg sau vin „de la Oraş“ iar nu „de la Caransebeş“, Oţelu Roşu este supranumit şi „capitala Văii Bistrei“.
Municipiul Caransebeş este cel mai important nod de comunicaţie din Banatul Montan, fiind aşezat la încrucişarea a 4 drumuri principale care duc spre Timişoara, Orşova, Reşiţa şi Haţeg. Geografic, oraşul este situat la confluenţa a trei ape, Timiş, Sebeş şi Bistra, la o altitudine de 280 m. Totodată, se află la jumătatea distanţei dintre Drobeta Turnu Severin şi Timişoara ( la 100 km distanţă de fiecare oraş), pe drumul european E 70. În timpul Daciei Romane, la 6 km de actuala vatră a oraşului se găsea castrul roman Tibiscum (Jupa - Caransebeş).
Tocmai de aceea, turiştii au ce vedea în acest superb oraş al „barocului