Anul trecut a fost inaugurat cea mai înaltă clădire din București, având o înălțime de 137 de metri. Recordul absolut îl deține acum Burj Khalifa din Dubai (828 m), construcție finalizată în 2010. Chinezii nu se lasă însă mai prejos și vor intra în topul celor mai înalte clădiri direct pe locul 3.
Shanghai Tower va fi cea mai înaltă clădire din China (632 de metri) și a treia cea mai înaltă clădire din lume. Construcția a început în anul 2009, lucrările urmând să fie finalizate în 2014. Publicul va avea acces, cel mai probabil, în 2015, scrie Wall Street Journal, citat de mediafax.ro.
Clădirea construită în carierul financiar Lujiazui va avea o suprafaţă totală de 576.000 de metri pătraţi, dintre care 220.000 de metri pătraţi vor reprezenta spaţiile cu birouri. Sursa citată menţionează că economia Chinei îşi va reveni după o perioadă de încetinire odată cu inaugurarea acestei clădiri, care va avea 121 de etaje. Shanghai Tower va găzdui, pe lângă birouri, magazine, un hotel de lux în vârf, un muzeu şi nouă grădini la etajele superioare.
Cea mai înaltă clădire din China va fi dotată cu 106 lifturi, a căror viteză este de-a dreptul amețitoare 18 metri pe secundă, astfel că în mai puțin de un minut poți ajunge de la parter până în vârful clădirii.
Sursa Foto: CTBUH (Consiliul responsabil pentru Clădiri Înalte şi Habitatul Urban)
Iar chinezii nu se opresc aici. Până în anul 2020 vor să domine clasamentul celor mai înalte clădiri din lume, cu peste 10 turnuri. Totuși, în acel an supremația va fi deținută de Turnul Regatului din Jeddah, Arabia Saudită, care va avea mai mult de 1 kilometru în înălţime. Astfel, la finele deceniului cea mai înaltă clădire din lume va avea: 160 de niveluri, dintre care doar 4 v