Afecţiunile psihice încep să se manifeste şi vara, nu doar primăvara şi toamna, cum se întâmpla până acum, avertizează medicii specialiştii. Ritmul de viaţă prea alert, nivelul de trai scăzut sau ameninţarea pierderii locului de muncă sunt doar câteva dintre motivele amplificării acestui fenomen. Astfel că, tot mai mulţi oameni ajung în situaţia de a avea nevoie de ajutorul unui medic psihiatru.
Dacă într-o perioadă obişnuită medicii psihiatri din Bacău tratau doar un singur caz pe săptămână, în ultimele luni, tratează şi câte trei, patru pacienți pe zi, cu tulburări maniacale. Bolnavii se prezintă la consult în diferite stadii. Fie sunt foarte triști, fie sunt veseli și au un comportament ciudat.
„Din iulie am avut foarte mulți maniacali, nu este egal cu cel al depresiilor, care este mult mai mare, dar am avut extrem de multe cazuri”, spune dr. Camelia Hriban, medic psihiatru.
Cei mai mulţi pacienţi sunt tineri cu vârste cuprinse între 20 şi 35 de ani. Specialiştii spun că problemele financiare sunt principalele cauze care duc la apariţia acestor afecţiuni.
„Observăm în această vară foarte multe efecte negative, în urma sărăciei, crizei economice, în urma pierderii locului de muncă, lipsa banilor, au mai intrat într-o criza emoțională pentru că depresia se produce pe fond psihic, emoțional”, spune sociologul Otilia Lupu.
În primele trei luni ale acestui an, la Centrul de Sănănate Mintală Bacău au fost înregistraţi aproape 50 de bolnavi psihic. Însă numărul acestora este mult mai mare, spun specialisţii. Numai în ultima lună, la Secţia de Psihiatrie din cadrul Spitalului Judeţean Bacău au fost înregistrate aproape 200 de cazuri de depresie şi tulburări maniacale.
„La sfârșitul semestrului unu din 2013 erau înregistrate la Centrul de Boli Mintale Bacău un număr de 4.411 bolnavi”, afirmă Anda Dumi