Când e foarte cald afară, suntem mult mai puţin toleranţi, suntem irascibili – e nevoie numai de-o scânteie să „ne-aprindem“. De altfel, este un lucru ştiut că vara se accentuează episoadele de violenţă. Specialiştii explică acest fenomen, iar studiile arată că încălzirea globală ar putea duce la o rată extremă a violenţei.
Rata criminalităţii poate creşte cu 2,6% pe durata verii comparativ cu celelalte anotimpuri, arată studiile americane. De altfel, nu este nevoie de vreun studiu ca să ne convingem că vara, când temperaturile de afară sunt foarte ridicate, oricât de moleşiţi am fi, tot mai găsim resurse să ne enervăm din nimicuri şi suntem foarte puţin toleranţi, mai ales înainte de concediu.
„Căldura extremă este un stres pentru organism. Şi, ca orice stres, atrage după sine eliberarea unei cantităţi mari de hormoni de «fugă sau luptă», adică de supravieţuire în condiţii extreme. Este vorba mai ales despre cortizol, hormonul stresului, şi despre catecolamine (adrenalina şi noradrenalina)“, explică Radu Braga, neurocercetător în cadrul Centrului de Excelenţă în Neuroştiinţe al Universităţii de Medicină „Carol Davila“ din Bucureşti.
Încălzirea globală, problemă pe termen lung „Temperaturile mai mari de 30 de grade Celsius, care se menţin mai multe zile consecutiv, cresc gradul de irascibilitate al oamenilor. Ei reacţionează exagerat în situaţiile stresante, pentru că nu-şi mai pot ţine sub control emoţiile. Aceasta deoarece căldura extremă dereglează funcţionarea centrilor nervoşi din hipotalamus responsabili cu termoreglarea organismului. Aceştia sunt situaţi în vecinătatea centrilor emoţionali, cărora căldura le poate influenţa funcţionarea." Alexandru Paziuc, medic primar psihiatru la Spitalul de Psihiatrie din Câmpulung Moldovenesc
Cu cât temperaturile sunt mai ridicate, iar perioadele caniculare durează mai mult, cu atât număru