Ca să ţină pasul cu infractorii care îşi diversifică de la o zi la alta metodele care-i ajută să supravieţuiască în libertate, Poliţia Română şi-a mutat birourile în stradă. Echipajele din teren sunt dotate, de ieri, cu echipament de ultimă generaţie care permite identificarea rapidă maşinilor furate, a celor date în consemn, iamgini capturate caere rămân, apoi, într-o bază de date.
Deocamdată, este vorba de doar două asemenea echipamente care au fost montate pe tot atâtea maşini de poliţie care vor patrula pe Autostrada A2 Bucureşti- Constanţa. Una dintre autospecialele Poliţie Rutiere, ce are deja sistem de supraveghere radar, a fost echipată suplimentar cu o tabletă PC cu conectivitate 3G/UMTS, precum şi cu un sistem de identificare automată a numerelor de înmatriculare (automatic number plate recognition – ANPR). Acest lucru s-a efectuat în paralel cu dezvoltarea sistemului informatic al Poliţiei Române pentru realiza o conectare internă securizată, cu terminale mobile.
Dispozitivul Tablet PC cu modem de date GSM realizează legătura cu toate aplicaţiile Poliţiei Române sau cu ale altor structuri M.A.I., ceea ce face ca verificările făcute în stradă, din aceste birouri mobile, să fie făcute în doar câteva minute. Nici şoferii de maşini grele, de TIR-uri sau de autocare transport călători nu scapă în cazul în care vor să fenteze legea. Cea de a doua a,aşionă de poliţie este dotată şi cu dispozitivul TachoScan ce permite citirea automată a datelor înregistrate de tahografele electronice, putânduse astfel verifica respectarea legislaţiei referitoare la timpii de condus şi de odihnă. La prezentarea de vineri a celor două maşini de poliţie a fost prezent şi chestorul Petre Tobă, şeful Poliţiei Române.