Încă din copilărie ni se spune că trebuie să mâncăm bine dimineaţă, iar părinţii şi bunicii noştri ne spuneau că motivul este acela că omleta şi laptele de la micul dejun ne ajută să avem energie toată ziua. Este adevărat, însă oamenii de ştiinţă merg mai departe de-atât şi au explicat, în urma unor studii desfăşurate pe parcursul a 16 ani, că micul dejun ne fereşte de bolile de inimă. Maladiile cardiace sunt ţinute la distanţă dacă alegem să nu excludem prima masă a zilei, iar importanţa acesteia a fost verificată pe inimile a 27.000 de voluntari de sex masculin.
Dieteticienii şi nutriţioniştii din lumea întreagă laudă virtuţile micului-dejun. În toate regimurile alimentare pentru slăbit, un mic-dejun echilibrat şi variat este recomandat în mod sistematic, informează lefigaro.fr, citat de agenţia Mediafax. Această regulă, rar respectată în societatea occidentală, marcată de stres, ar putea oferi şi alte beneficii, nu doar de ordin dietetic. Astfel, un studiu american, publicat săptămâna trecută în revista “Circulation”, a dezvăluit faptul că bărbaţii care nu iau micul-dejun prezintă un risc mai mare de a suferi o criză cardiacă sau de a muri din cauza unei maladii a inimii. Este pentru prima dată când o astfel de asociere a fost pusă în evidenţă. Cercetătorii de la Şcola de sănătate publică de la Universitatea Harvard au lansat un studiu de amploare, realizat pe 27.000 de bărbaţi americani cu vârstele cuprinse între 45 de ani şi 82 de ani, într-o stare de sănătate bună, care au participat la această cercetare ştiinţifică despre modul de alimentaţie şi consecinţele sale asupra sănătăţii, între anii 1992 şi 2008. Pe parcursul a 16 ani în care voluntarii au fost monitorizaţi cu regularitate, au avut loc 1.527 de infarcte. Analiza datelor, prin compararea modurilor de alimentaţie ale voluntarilor, a permis remarcarea faptului că bărbaţii care nu obişnuiau să