Sute de vrânceni se luptă cu kilogramele în plus care, de cele mai multe ori, sunt asociate cu mai multe afecţiuni. În evidenţele medicilor de familie din judeţ sunt înregistrate 1.243 persoane care suferă de obezitate. Doar în prima jumătate a acestui an, în Vrancea au fost diagnosticate cu obezitate 362 de persoane. Potrivit statisticii realizate de medicii din cadrul Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Vrancea, cele mai multe cazuri de obezitate au fost diagnosticate la categoria de vârstă 15-64 de ani, cu 219 cazuri, dar şi la persoanele cu vârste peste 64 de ani, cu 98 de cazuri. Din nefericire, anul acesta, 45 de copii cu vârste între 1 şi 14 ani au fost diagnosticaţi cu obezitate, în total fiind înregistraţi aproxomativ 100 de copii cu surplus de kilograme.
Specialiştii din cadrul DSP Vrancea spun că obezitatea a devenit o problemă de sănătate publică, ea fiind legată de stilul de viaţă al populaţiei. Obezitatea poate fi prevenită prin obiceiuri alimentare sănătoase şi efort fizic.
O problemă majoră o reprezintă obezitatea la copii, cauzele care îi fac pe aceştia să se îngraşe fiind multiple. Copiii consumă prea multă grăsime animală (unt, smântână, untură), mai ales sub formă „ascunsă” în mezeluri, prăjituri, produse de patiserie, dar şi dulciuri, sucuri ori mâncăruri de tip fast food. Şi stilul de viaţă sedentar contribuie la îngrăşarea copiilor, ei petrecând prea mult timp în casă, în faţa televizorului, a computerului, în defavoarea activităţilor fizice în aer liber.
Din păcate, obezitatea la copii poate avea efecte grave asupra dezvoltării lor fizice şi psihice ulterioare. „Obezitatea poate avea ca şi cauze factori genetici, dar cel mai frecvent ea este determinată de obiceiurile alimentare din familie: timpul dedicat meselor, cantitatea şi calitatea alimentelor, ritmul masticaţiei. Există tabele în funcţie de înălţime, greutate, v