* sumele sunt un pic mai mari, pentru a acoperi majorările de preţ şi tarif la gaz metan sau energie electrică
Executivul îşi face de acum calculele privind cuantumurile ajutoarelor la încălzire ce vor fi acordate consumatorilor casnici consideraţi "consumatori vulnerabili", pe tipuri de combustibili folosiţi.
Proiectul ia în calcul faptul că din iulie de exemplu, preţurile la gaze naturale şi la energie electrică au crescut, determinând astfel cheltuieli suplimentare pentru familiile cu venituri reduse. Dar impactul maxim va fi atins la iarnă, când consumatorii va trebui să-şi achite facturile la încălzire indiferent de tipul de combustibil folosit.
"În perioada sezonului rece 2013 -2014, cheltuielile cu încălzirea vor fi mai ridicate faţă de sezonul rece anterior", se arată în nota de fundamentare a unui proiect de Ordonanţă de Urgenţă pe tema ajutoarelor la încălzire.
Astfel, pentru cei care se încălzesc în sistemul centralizat de termoficare, compensarea la factura de energie termică acordată din bugetul de stat merge de la 90%, în cazul familiilor cu venituri medii mai mici de 155 lei pe membru de familie, şi 5% pentru venituri între 615 lei şi 786 lei pe membru de familie. În completare, şi bugetele locale pot acorda sprijin financiar direct, la fel, pe tranşe de venit ale familiilor solicitante.
În ce priveşte ajutorul pentru încălzirea cu gaze natruale, ajutorul maxim este de 262 lei pentru solicitantul cu un venit de numai 155 lei/membru de familie, iar cel minim de doar 20 de lei pentru solicitantul cu venituri între 540 şi 615 lei pe membru de familie. Şi în acest caz, în funcţie de resursele proprii, autorităţile locale pot aproba ajutoare pentru gaze peste tranşele şi cuantumurile acordate de la bugetul de stat.
Pentru familiile care se încălzesc utilizând energie e