Proiectul salarizării medicilor, aflat în dezbatere publică pe site-ul Ministerului Sănătăţii (www.ms.ro), la secţiunea Legislaţie-Transparenţă Decizională, a stârnit dezaprobarea nu numai a sindicatelor din Sănătate, care ameninţă cu proteste, ci şi pe cea a managerilor din mediul privat, care atrag atenţia că măsura ar putea duce la creşterea nemulţumirii multor medici din sistemul de stat.
Potrivit proiectului, medicii vor putea câştiga mai mulţi bani lucrând după terminarea programului normal de lucru din unitatea de stat în secţii sau clinici private, înfiinţate în cadrul spitalelor publice. Consultaţiile în aceste secţii vor fi plătite de către pacient în mod direct sau prin asigurările private ale acestuia. Din sumele încasate, 60% păstrează medicul, 30% merge la echipa medicală, iar 10% revine spitalului.
“Pentru anumiţi medici ar putea însemna o creştere a veniturilor, pentru alţii doar o accentuare a gradului de nemulţumire. Există riscul ca sistemul să fie total bulversat; fără o pregătire atentă o astfel de lege va aduce mari prejudicii atât corpului medical, cât şi pacienţilor. Pacientul nu va înţelege de ce trebuie să plătească o analiză sau o investigaţie în spital, cât timp pachetul de bază din sistemul asigurărilor medicale nu este încă bine definit şi cât timp el plăteşte sume importante către FNUASS (n.r. - Fondul Naţional Unic de Asigurări Sociale de Sănătate) fără să ştie ce poate obţine în schimbul acestor bani”, a declarat pentru PUTEREA George Mănoiu, director de dezvoltare Grupul Medical Romgermed.
Proiectul realizat de ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, riscă să pună frână şi în activitatea operatorilor din domeniul privat. “Sistemul medical privat ar putea fi afectat în măsura în care oferta făcută anumitor medici din spitale i-ar putea face pe aceştia să renunţe la colaborările cu operatorii medicali privaţi. Experi