Cu câteva luni în urmă, mai precis în luna ianuarie, am avut o dispută televizată cu doamna ministru Grapini legată de introducerea impozitului forfetar. M-a invitat chiar în biroul ministerial pentru a discuta pe marginea acestui subiect.
Am ieșit foarte dezamăgit de la întâlnirea cu doamna ministru pentru că am simțit că nu era, cel puțin la acel moment, deschisă la propunerile mediului de business. Eu chiar m-am oferit să lucrez probono pentru a realiza împreună un plan de stimulare a mediului antreprenorial. Nu s-a concretizat nimic. La șapte luni de la acel eveniment, am citit o știre conform căreia dna Grapini declara că l-a convins pe primul ministru Victor Ponta de necesitatea reducerii impozitului pe venit plătit de IMM-uri de la 3% la 1,5%. Măsura ar urma să intre în vigoare din 2014.
Inițiativa dnei ministru Grapini este mai mult decât binevenită. Indiferent de disputa pe care am avut-o cu domnia sa, remarc și salut orice decizie politică care conduce la stimularea mediului de business. Companiile mici și mijlocii au nevoie de o fiscalitate „prietenoasă“, mai ales în actualul context economic global. Antreprenorii sunt gâtuiți de numărul mare de taxe, de fiscalitatea excesivă pe forța de muncă și de birocrația ucigătoare.
În acest context, reducerea impozitului pe venit este o măsură care va dinamiza activitatea firmelor, mai ales a celor aflate la început de drum.
Cred că măsura luată de dna Grapini ar trebui să facă parte dintr-o strategie națională de stimulare a start-u-purilor. Avem nevoie de un program care să conducă la creștere econimică susținută, mai ales că și reprezentanții FMI au cerut Guvernului să ia măsuri de stimulare rapidă a economiei. Pe lângă reducerea fiscalității, investiții în infrastructură și politici pentru crearea de locuri de muncă, cred că Guvernul ar trebui să ia în calcul înființarea unei Ag