Darius Bîrsoianu este copilul de aproape 3 ani, “cotropit” de diabetul de tip I. Necesităţile măsurării periodice a valorilor glicemiei înseamnă nenumărate înţepături în buricele degetelor - din 3 în 3 ore -, un lucru care, repetat la nesfârşit, a devenit un chin. De aceea, el are nevoie de un aparat special, pe bază de ultrasunete. Părinţii au strâns cum au putut o parte din sumă, dar le mai sunt necesari 500 de euro.
Sigur, poate că în comparaţie cu toţi copiii chinuiţi de boli maligne, cazul lui Darius poate să pară unul uşor sau scutit de pericole mortale. Însă diabetul e o boală parşivă, ce te poate ucide ori lent, în timp, ori brusc, prin crize de hiperglicemie, dar - poate paradoxal pentru cei care nu cunosc detaliile bolii - mai ales prin crize de hipoglicemie, dacă regimul alimentar sau medicaţia sunt prea drastice. De aceea, totul e o luptă zilnică, plină de amănunte şi nuanţe fine, pentru a menţine indicele glicemic în valori cât mai normale. Iar pentru un copil de 3 ani, zecile şi sutele de înţepături în degete, pe care trebuie să le suporte pentru a-i fi luată picătura de sânge necesară aparatului clasic de măsurare a glicemiei, pot deveni un coşmar. Mai ales când, în timp, buricele degetelor se învineţesc şi devine tot mai dificil de “recoltat” din ele sângele necesar analizei. Acesta e şi motivul pentru care părinţii lui Darius tot speră că vor putea cumpăra un aparat special, bazat pe ultrasunete, ce îl înlocuieşte pe cel clasic.
Dispozitivul costă 1.800 de euro
“Măcar de l-am putea lua până în septembrie, când ar trebui să înceapă grădiniţa. Ar fi foarte dificil să i se poată face analiza, din 3 în 3 ore, într-un alt mediu şi de către oameni necunoscuţi lui”, ne-a spus mămica lui Darius. De curând, au descoperit un astfel de aparat în Italia, la un preţ mult mai bun, “doar” 1.800 de euro, faţă de cei 3.000 de euro cât costă acelaşi apa